23 aprilie 2015

Ziua Internațională a Cărții și a Copyright-ului pentru buzoieni

Astăzi este Sfântul Gheorghe. Șiii Ziua Internațională a cărții și a copyright-ului, dar cea din urmă încă se luptă din greu pentru a deveni cunoscută. M-am bucurat să văd că din ce în ce mai mulți oameni se alătură acestei lupte și, mai mult de atât, că printre ei se numără și tineri iubitori de lectură, care vor să o promoveze și să convingă cât mai mulți oameni să citească.

În întreaga țară s-au organizat numeroase evenimente, care mai de care mai frumoase și originale. Cel despre care vă voi povesti eu a avut loc la Buzău, fiind organizat de Clubul 3,14 din cadrul Colegiului Național ”B. P. Hasdeu”. Elevii au pictat coperțile cărților preferate, le-au transformat în costume și au făcut un marș al lecturii prin oraș, pentru a atrage atenția buzoienilor asupra importanței cărților.

Inițiativa mi s-a părut originală și foarte frumoasă, clubul având antecedente legate de promovarea lecturii. Probabil că cea mai importantă realizare a lor - de fapt, la o adică, a noastră, că doar sunt și eu pe acolo - a fost câștigarea concursului ”Rebel cu cauză” organizat acum un an de Rock.fm. Numele cauzei lor? Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța.
Ne-am amintit, astăzi, de concursul de anul trecut și de cauza noastră, pe care continuăm să o susținem cu fiecare ocazie.

Revenind la activitatea de azi, întreaga școală a avut orarul modificat astfel încât să poată participa la spectacolul de la finalul marșului, iar membrii clubului au participat și la marșul în sine, majoritatea costumați în cărțile preferate, iar minoritatea... susținându-i.
Povestea nu ar avea haz fără câteva poze grăitoare, așadaaar...

Am pornit de la liceu, făcând o oprire pe Platoul Dacia, unde ”cărțile” au încercat să convingă trecătorii să le citească, oferind pliante, prezentând acțiunea pe scurt și arătându-le citatele deosebite de pe coperta din spate.
Atențiune, cărți în trecere!
Un detaliu tare interesant e faptul că majoritatea colegilor au creat copertele singuri, inspirându-se din original sau preluând elemente specifice diferitelor cărți și desenându-le, fiecare după gusturi și pricepere. Am putut găsi cărți clasice, YA, SF și fantasy, toate minunate, toate spunând câte ceva despre persoanele ce le purtau.
Lectura are susținători de toate vârstele!

Vă era dor?

M-am bucurat să văd, în mulțime, și cărțile pe care le citesc eu acum XD

- Tu ai pictat coperta?
- Da.
- Cât timp ți-a luat?
- De aseară de la 10 până azi dimineață la 7.

Cartea asta, deja clasică și îndrăgită de orice adolescent, nu putea lipsi de la marșul de astăzi.

Și asta citesc acum, v-o recomand și vouă, e minunată.

Doar azi îl puteați vedea pe Murakami alături de John Green...

O alegere surprinzătoare, dar hei!, pentru mine surpriza a fost plăcută.

O combinație cel puțin interesantă. Avem Game of Thrones, Crimă și Pedeapsă și The Hound of Baskervilles. Serii cunoscute, romane clasice și cărți polițiste... gusturi diferite, dar care nu intră în conflict ci, din contră, funcționează umăr la umăr (la propriu și figurat).
După oprirea de pe platou, marșul a continuat prin oraș, până la Consiliul Județean, unde a avut loc un spectacol semnat de Dora Gaitanovici și Teo Manciulea, ale căror voci au făcut sala să aplaude în picioare la finalul reprezentației. Melodii deosebite și oameni asemenea!
Dar, până la spectacol, oamenii-cărți au trecut pe lângă o școală generală, de la ferestrele căreia a răsunat întrebarea ”Ce faceți, măi?”, al cărei răspuns, nu chiar la subiect, dar prompt și corect, a fost ”Citiți, măi!”.


În final, după o zi minunată, în care am făcut cunoștință cu noi cărți demne de adăugat pe lista de citit și în care m-am convins că suntem pe drumul cel bun în privința încurajării lecturii, nu pot decât să repet îndemnul colegilor mei: citiți!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu ce părere ai?

Ti-a placut? Transmite mai departe!