27 septembrie 2014

Suntem inconjurati de incompetenti sau Despre servicii in Romania

Relevant pentru ceea ce urmeaza: Eu stau in gazda in timpul saptamanii, fiindca liceele din oraselul meu nu m-au incantat si m-am dus in mareata noastra resedinta de judet pentru a ma scoli.

Aseara pe la 20:30 am ajuns acasa cu parintii, obositi ca dupa o saptamana de munca, dornici de o baie... Daca ai cu ce. Presiunea la apa calda era de parca n-ar fi fost deloc. Mama trebuia sa spele rufele *ca doar eu maine iar plec*, sa faca de mancare, in fine, treburi clasice gospodaresti. Masina de spalat nu pornea ca n-avea cu ce, apa fiind din parti... Haos.
Ca orice cetatean european cu drepturi, mama a sunat la compania de apa, dorind remedierea problemei. A zis ca n-avem presiune, a dat adresa, in sfarsit, tot tacamul procedural greoi. Dupa ce i-a explicat ca n-are ce consum sa fie ca suntem trei familii toate in bloc si ca nimeni n-are presiune, deci n-avem noi tevile bulite, mama a primit verdictul: "Nevasta-mea are presiune la apa". Pai bine, nene, noi mergem la nevasta-ta acasa sa facem baie? Intrebat daca nu poate trimite un meserias platit, de altfel, din banii cetatenilor, omul a zis ca nu e problema lor ce se intampla in bloc. Dar a cui sa fie, a sobolanilor de la subsol? Chiar niciun angajat sa nu fie disponibil? "Eu nu stiu, doamna, da' nevasta-mea are presiune la apa.". Facepalm.
Dupa amenintari ca sunam la mai marii companiei nationale, am primit o presiune de n-aveam ce face cu ea. Happy ending cum s-ar spune.

Baaa nu.

Dimineata, la gingasa ora 9, am fost trezita de vocea putiiin cam ascutita a mamei. De data asta presiunea la apa calda era asa mica incat nici nu mai curgea. Gentlemanul casatorit de seara trecuta fusese inlocuit de o suava doamna. Mama, gandindu-se ca poate de data asta s-or fi trezit angajatii, ca na, intre 9 seara si 9 dimineata e o diferenta, a intrebat daca nu poate veni cineva sa verifice."De unde sa-ti scot, draga, meseriasi, de la mine de-acasa?". Apai fi-ti-ar sa-ti fie de impertinenta, nu aveti pe nimeni sa se ocupe de apa la nenorocita de companie de apa? Pe ce naiba dam noi banii? In fine, cu putinul calm ramas, mama a anuntat-o pe cucoana ca nu ramane asa si ca poate cei de la Bucuresti au vreun meserias de trimis.
Cum-necum, in vreo ora din casa doamnei de la telefon iesisera vreo 7 meseriasi, care deschisesera canalul din fata blocului si se asezasera in jurul lui, privind concentrati. Cica sa te mai uiti la comedii... Cand le poti trai chiar tu... In fine, meseriasii nostri se uitau ca boul la poarta noua la gaura aia numita canal, apoi unii la altii... Hai, baieti, trageti la sorti, sa vedem cine intra.
Mama s-a asigurat ca seful lor ia la cunostinta vocabularul extrem de interesant al angajatilor. El a promis ca va lua masuri. Cum sa va spun, cred in promisiunea asta cum cred ca va lua Dinamo campionatul. In cateva minute apa era luata cu totul. In fine, a venit un nene la noi la usa, a explicat ca nu stiu ce lucrari ale primariei au spart o teava...  Mama i-a zis ca nu mai avem apa deloc. "Cum? Deloc-deloc? Pai de aia tipa doamna de la blocul vecin la noi ca nu mai are apa...". Sa vezi si sa nu crezi.
Dupa inca vreo jumatate de ora, a venit alt nene la usa. "Cu mine ati vorbit aseara... Imi cer scuze... Nu aveam pe cine sa trezesc si sa trimit... Acum nici nevasta-mea n-are apa...". Din fericire, in final s-a gasit unul mai curajos sa intre in canalul ala si sa repare teava si acum avem apa. Pentru moment.

Ideea postarii nu e atat lipsa noastra de presiune la afurisita de apa calda, cat serviciile in Romania. Ai o problema? Cui ii paaasa? Noi n-o putem rezolva, daca am putea n-am vrea probabil, dar pentru ca nu putem o sa-ti zicem si cateva de dulce, sa nu zici ca n-ai ramas cu nimic dupa ce ai apelat la ajutorul nostru. Si ne mai intreb de ce e tara in starea in care e... cu asa oameni, singura directie pe care o vad e in jos.


Un comentariu:

Tu ce părere ai?

Ti-a placut? Transmite mai departe!