27 decembrie 2012

Traim in secolul vitezei

Serios. Replica asta e utilizata atat de des incat m-a pus pe ganduri. Si, dupa ce am gandit, si-am tot gandit pana am obosit - Ce? Sunt in crestere - am ajuns la concluzia ca, desi de multe ori expresia e folosita prost, ea exprima un adevar... destul de trist sa zicem.
Totul se face pe fuga in zilele noastre. Si, daca uneori viteza e o calitate, exista situatii in care ea nu e buna deloc. Prea e mare graba, de parca ziua de maine n-ar mai exista. Si e adevarat, nu se poate sti ce ne rezerva viitorul, dar asta nu inseamna ca trebuie sa facem o suta de lucruri o data gandindu-ne ca poate alta data nu vom avea sansa.
Pana si iubirea se grabeste. In realitate, in filme, in carti... Doi oameni se intalnesc si in vreo luna - doua sunt casatoriti si, uneori, asteapta un copil. Nu zice nimeni ca e ceva rau, dar de cele mai multe ori lucrurile se termina prost. Nu trebuie nici sa stam zece ani cu o persoana fara vreun progres, dar nici sa ne cerem in casatorie la a doua intalnire. Ar trebui sa ne luam timp pentru a-l cunoaste pe celalalt, pentru a ne asigura ca este potrivit pentru noi.
Si tehnologia se grabeste. Ne-o ia inainte cu atata forta incat toti incercam s-o prindem din urma, sfarsind prin a lasa un dezastru total in urma noastra. Azi apare un cip, maine firma concurenta face unul de cinci ori mai mic si de zece ori mai bun. Azi apare un telefon, maine apare altul cu un sistem de operare superior si mult mai subtire ca na, asa e moda. Azi se trimite un robot pe Luna, maine pe Pluto.
Cred ca oamenii se grabesc din prea multa curiozitate. Nu au rabdarea de a trece prin toate etapele - in orice domeniu -, prefera sa sara peste ce considera neimportant pentru a-si atinge mai repede scopul. Nu e corect. Daca exista o etapa in ceva, ea exista cu un motiv, oricat de neinsemnat ar parea acesta. Ar trebui sa ne luam mai mult timp pentru noi, sa lasam balta tot ce ne inconjoara si sa ne intreb daca faptul ca traim in secolul vitezei e bun sau nu.


Un comentariu:

Tu ce părere ai?

Ti-a placut? Transmite mai departe!